Superliiga

Superliiga on Ruotsissa pelattavan salibandyn korkein sarjataso. Ruotsi on perinteisesti ollut kova salibandymaa, joka on pieksänyt vastustajiaan kisoissa kuin kisoissa. Aiemmin Ruotsin korkein sarjataso salibandyssa oli 1-divisioona, mutta vuonna 1995 perustettiin Elitserien, joka korvasi tämän divisioonan. Tosin, jo vuonna 1983 pelattiin ensimmäinen mestaruuskausi. Ensimmäiset vuodet pelattiin kahdessa lohkossa, pohjoisena ja etelänä ja vuodesta 1999 alettiin pelaamaan vain yhtä maanlaajuista sarjaa. Elitserieniä se tunnettiin aina vuoteen 2007 asti, jolloin nimi vaihdettiin Superliigaksi. Tällöin myös sarjassa pelaavien joukkueiden määrä vakiintui nykyiseen 14 joukkueeseen.

Kauden aikana nähdään 26 runkosarjan ottelua, kun kukin joukkue pelaa muita vastaan kerran kotona ja kerran vieraissa. Tämän jälkeen ohjelmassa nähdään pudotuspelit, joihin kelpuutetaan kahdeksan parasta joukkuetta. Puoliväli- ja välierät pelataan viiden ottelun systeemillä, ja kolme voittoa riittää pääsemään jatkoon. Finaalissa nähdään vain yksi ratkaiseva joukkue. Kaikista eniten sarjassa voittoja on takanaan IBK Lockerudilla, joka on viidesti tykittänyt Ruotsin mestariksi, mutta ei enää pelaa sarjassa. Toiseksi eniten mestaruuksia on yhä mukana olevalla Warberg IC:llä, jotka ovat mestariksi päätyneet neljästi. Mestaruuttaan puolustamaa IBF Falun.

IBF Falunin runkosarjan pelit sujuivatkin varsin mallikkaasti, ja tuloksena oli runkosarjan ykköspaikka Storvreta IBK:n ollessa tiukasti kannoilla. Muut välieriin päässeet joukkueet olivat Pixbo Wallenstam IBK, AIK IBF, Warberg IC, FC Helsingborg, Hide-a-lite Mullsjö AIS sekä Växjö IBK. Ensimmäiset puolivälierät on nyt pelattu, ja kolme neljästä otteluparista päätyivät vierasjoukkueen voittoon, ja neljäs ottelu tasan. Mutta vielä tarvitaan voittaneille joukkueille kaksi voittoa lisää, jotta paikka välieriin olisi selvä. Ottelut voi netissä seurata, ja uusimmat kertoimet tullaan näkemään Betssonin verkkosivuilta.

Ruotsin Superliigassa on nähty myös monia suomalaisia salibandyn pelaajia ja Mika Kohosella on yhä hallussaan yhden kauden piste-ennätys Ruotsin liigassa. Tämän hetken Suomen maajoukkueesta Ruotsin joukkueissa pelaavat mm. Oscar Hänninen (Linköping IBK) sekä Jani Kukkola (FC Helsingborg). Muita suomalaisia ovat ainakin Mika Moilanen, Rickie Hyvärinen, Hannes Öhman, Tero Tiitu sekä Jukka Kinnunen. Suomalaiset ovat siis varsin haluttuja pelaajia myös naapurimaan liigaan, vaikka Ruotsi itsessäänkin on kova salibandymaa.